|
Beheersplan Vogelplas StarrevaartSamenvattingDe aanleg van de Vogelplas Starrevaart is in 1996 afgerond. De ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan met het beheer van (een deel van) het gebied zijn voor de Beheerscommissie* aanleiding geweest het voorliggende beheersplan op te stellen. Het beheersplan is opgebouwd uit een oriëntatie (hoofdstuk 2) , een beheersvisie (hoofdstuk 3) en een beschrijving van de beheersmaatregelen (hoofdstuk 4). Het beheersplan heeft als doel:
Het beheersplan is opgezet volgens de systematiek die de Groenservice Zuid-Holland (GZH) voor beheersplannen hanteert. Onderdeel van deze systematiek is het geautomatiseerde beheersprogramma Integraal Terreinbeheer (ITB). OriëntatieDe Vogelplas Starrevaart is een provinciaal gebied gelegen in de gemeente Leidschendam-Voorburg. De Beheerscommissie coördineert het beheer van het gebied. De GZH voert het beheer en onderhoud uit. De Vogelplas Starrevaart dankt zijn bestaan aan de ontzanding van de naastgelegen Meeslouwerpolder. De ontzanding die aan het eind van de jaren '60 begon werd door gebrek aan vraag naar zand in de jaren zeventig gestaakt. Hierdoor kon de Meeslouwerpolder zich ontwikkelen tot een uniek vogelgebied van internationale betekenis. Toen de ontzander de ontzanding wilde hervatten dreigde dit unieke gebied verloren te gaan. De Provincie heeft uiteindelijk besloten een vervangend natuurgebied aan te leggen in de Starrevaart- en Damhouderpolder, de Vogelplas Starrevaart. De Vogelplas Starrevaart diende de natuurverliezen die zouden ontstaan als gevolg van de ontzanding te compenseren. Besloten is de inrichting en het beheer van het gebied af te stemmen op de volgende twee groepen vogels die de Meeslouwerpolder bijzonder maakten: De broedvogels: De vogels buiten het broedseizoen: De Vogelplas Starrevaart heeft een oppervlakte van ca. 65 ha. Beeldbepalend is de centraal gelegen waterplas die voor het grootste deel ca. 3 meter diep is. Een deel van deze plas is ondiep gehouden voor verschillende soorten eenden. De plas wordt omzoomd door natte en droge rietvelden. Binnen het droge rietveld ligt een uitloper van een strandwal aan de oppervlakte. Rondom de plas en de rietvelden is een kade aangebracht. Om het gebied aantrekkelijk te maken voor recreanten is op de kade rondom een wandelroute uitgezet en een vogelobservatiehut aangebracht. Om recreanten vanuit de Vogelhut in het najaar verschillende steltlopers te kunnen laten waarnemen is een slikplaat aangelegd die dankzij het natuurlijke waterpeilverloop in september en oktober droogvalt. BeheersvisieIn het beheersplan zijn in hoofdstuk 3 (de beheersvisie) voor de Vogelplas Starrevaart de volgende 2 hoofddoelstellingen geformuleerd:
Naast de hoofddoelstellingen is de volgende nevendoelstelling geformuleerd:
Onderdeel van de beheerssystematiek is het aangeven van recreatieve zonering. Binnen de Vogelplas Starrevaart komen alleen de zone extensieve recreatie en natuur (zone III) en de zone natuurreservaat (zone IV) voor. Zone III is vrij toegankelijk en zone IV is niet opengesteld voor publiek. De grenssloot vormt de grens tussen beide zones. Communicatie in de vorm van voorlichting, educatie, promotie en p.r., speelt binnen het functioneren van de Vogelplas Starrevaart een belangrijke rol. Regelmatig worden door leden van de Beheerscommissie excursies georganiseerd voor een breed publiek. Verder worden regelmatig persberichten over het gebied in de lokale kranten geplaatst. De Vogelwerkgroep Vlietland heeft een site over de Vogelplas Starrevaart op internet (http://www.xs4all.nl/~sjaak/vwgvl). MaatregelenplanVoor het verwezenlijken van de doelstellingen zijn in hoofdstuk 4 van het beheersplan de beheersmaatregelen beschreven. De verschillende terreinonderdelen zijn onderverdeeld in de volgende 5 terreintypen die binnen de ITB-systematiek worden onderscheiden:
Per terreintype is aangegeven welke zij kunnen vervullen, welk doeltype wordt onderscheiden en welke beheersmaatregelen per doeltype zullen worden uitgevoerd. Enkele belangrijke beheersmaatregelen voor de Vogelplas Starrevaart zijn:
Ten aanzien van de jacht geldt voor de Vogelplas Starrevaart dat jacht ongewenst is, tenzij onomstotelijk vaststaat dat schade in de omgeving of het gebied zelf alleen in de Vogelplas Starrevaart bestreden kan worden (het zogenaamde 'nee, tenzij...'-uitgangspunt). Het bestrijden van botulisme is een belangrijke maatregel binnen het beheer van de Vogelplas Starrevaart. Ten behoeve van deze specifieke beheersmaatregel is in het beheersplan een communicatie- en actieplan opgenomen. Jaarlijks zal het beheer en het uitgevoerde onderhoud worden geëvalueerd. De resultaten van het vogelinventarisatieonderzoek dat door de Vogelwerkgroep Vlietland wordt uitgevoerd spelen hierbij een belangrijke rol. De gemiddelde kosten over de periode 2003-2007 voor het onderhoud, beheer en andere activiteiten bedragen € 95.249. Het periodieke grootonderhoud is hierbij inbegrepen. * De Beheerscommissie is opgezet volgens een PPS-constructie. In de Beheerscommissie hebben vertegenwoordigers zitting van de provincie Zuid-Holland, de Groenservice Zuid-Holland (GZH), de gemeente Leidschendam-Voorburg en de particuliere natuurbescherming. De Beheerscommissie vervult een belangrijke adviserende en coördinerende taak ten aanzien van de verdere ontwikkeling en het beheer en onderhoud van de Vogelplas Starrevaart. |
|