Home
English
Introductie
Nieuws
Logboek
Ringen
Avifauna
Excursie
Kalender
Rapporten
Tellen
Pers
Politiek
Beheer
Gastboek
Links


Vogels door zandwinning in de knel

Twee Leidschendamse veehouders houden aanleg Vogelplas tegen

LEIDSCHENDAM - De zandwinning in Vlietland zal niet worden gestaakt, zoals milieugroepen de Provincie deze week hebben gevraagd. Sterker nog; in de toekomst mag zandwinner RCR z'n activiteiten van de provincie zelfs nog uitbreiden. Milieubeschermers vrezen dan het ergste voor de (zeldzame) vogels in het plassengebied. Het laatste restje voedselrijk moerasachtig landschap wordt de komende jaren afgegraven, terwijl het vervangende natuurgebied Vogelplas Starrevaart pas voor 35% gereed is.

Zandwinner RCR valt zo op het oog weinig te verwijten; eerder al wilde de ondernemer voor 2 jaar (!) het werk in Vlietland stilleggen. In die adempauze zou dan de vervangende Vogelplas Strarrevaart kunnen worden gerealiseerd. Dat is niet gelukt, twee belangrijke Leidschendamse agrari?s bleken niet bereid hun grond aan de provincie te verkopen. Ze willen gewoon niet, zo stelt men nu in Den Haag.

De betrokken families Van Santen (Oostvlietweg) en Lexmond (Meeslouwerweg) denken daar anders over. "Wij vragen vervangende grond in de buurt, zodat onze zoon de veehouderij kan voortzetten", legt mevrouw Van Santen uit: "Ze hebben ons grond aangeboden in de Hoekse Waard, maar dat lijkt ons niets. Zo lang ze niet met ruimte in de regio komen verkopen wij niet."

Dwang - onteigenen - kan de provincie niet gebruiken, omdat het bestemmingsplan niet is vastgesteld. Dus zit de zaak muurvast, hoewel mogelijk zandwinner RCR een beslissende rol gaat spelen. De ondernemer tracht momenteel de grond voor de vogelplas te verwerven, om deze over te doen aan de Provincie. Betaling volgt dan in natura: RCR krijgt in Vlietland het recht zand te winnen. Voorlichter van de Provincie Ben van Vliet denkt dat de zandwinner momenteel m?r bij de beide veehouders kan bereiken dan de Provincie Zuid-Holland.


Uit: "Leidschendammer" - dd. 27 juni 1990