Home
English
Introductie
Nieuws
Logboek
Ringen
Avifauna
Excursie
Kalender
Rapporten
Tellen
Pers
Politiek
Beheer
Gastboek
Links


Nieuw schelpeneilandje in natuurgebied Starrevaart

Vogels kijken zonder verrekijker

Leidschendam - De Vogelplas Starrevaart in Leidschendam heeft er een eilandje bij.

Het schelpeneilandje, gezien vanuit de vogelobservatiepost, ligt het hele jaar droog. Dat maakt het voor trekvogels een prettige plek om uit te rusten (foto Theo B?mers)

Een schelpeneilandje, bedoeld voor trekvogels maar ook neergelegd om de niet-professionele vogelkijker eens naar het natuurgebied te lokken.
Starrevaart is een vogelrijk natuurgebied en dus een geliefde plek voor vogelspotters. Er is een uitkijktoren bij de Kniplaan en er is een vogelkijkhut, De Vogelknip.
Volgens de provinciale commissie die het natuurgebied beheert, was er nog behoefte aan meer 'droge' ruimte voor de vogels.
"De plas heeft een grote slikplaat waar de vogels op komen rusten, maar die valt alleen in de nazomer en herfst droog", vertelt woordvoerster Van Wijngaarden. "Het eilandje is het hele jaar door droog en daardoor onder meer populair bij de steltlopers. Vogels kunnen hierop dan ook hun nesten bouwen". En dat allemaal vlak onder het oog van de liefhebber, want het schelpenlandje ligt dicht bij kijkhut De Vogelknip. Van Wijngaarden: "Perfect voor de vogelspotter en ook handig voor mensen die gewoon even langskomen. Die hebben geen verrekijkers of ander duur observatieapparatuur nodig". Het eilandje is aangelegd door de provincie; ook de gemeente Leidschendam heeft er aan meebetaald.


Uit: Haagsche Courant, 13 december 2001