Home
English
Introductie
Nieuws
Logboek
Ringen
Avifauna
Excursie
Kalender
Rapporten
Tellen
Pers
Politiek
Beheer
Gastboek
Links


14-11-2009

Vervanging kijkhut


Ontwerpschets van de vervangende kijkhut

In de nacht van 13 op 14 juni is de kijkhut van de Vogelplas Starrevaart afgebrand. Het is helaas niet mogelijk om op dezelfde plek een tijdelijke voorziening te maken.  Het toegangspad blijft dus voorlopig afgesloten totdat de kijkhut is vervangen.

De vervangende kijkhut is wat ontwerp en indeling betreft gelijk aan de vorige, inclusief houten zitbanken en voorzieningen voor gehandicapten. De uitvoering wordt grotendeels in staal. Dit is wel minder comfortabel dan een houten kijkhut. Dat wordt gecompenseerd door ventilatie, warmte-isolatie op het dak en demping van de vloer.

De aanbesteding is inmiddels afgerond, de financiering geregeld en de opdracht tot herbouw verstrekt. Na het bestellen van het materiaal en maken van een werkplanning zal de aannemer starten met de bouw. 

Update december 2009

De beheerder G.Z-H. meldt

Het volledig in staal uitvoeren van de kijkhut is voor zover bekend nog niet eerder toegepast. Er is daarom goed nagedacht over de akoestische en de thermische eigenschappen en over het tegengaan van corrosie (roestvorming). In vloer- en dakconstructie is isolatie en ventilatie toegepast: naar verwachting heeft de kijkhut hierdoor vergelijkbare akoestische en thermische eigenschappen als een houten hut. Er is gekozen voor een speciale kwaliteit staal, zogenaamd Cortenstaal, een legering van staal met andere metalen die het weerbestendig maakt.

De werkzaamheden voor de bouw zijn inmiddels van start gegaan. De materialen zijn besteld en de constructietekeningen worden afgerond. De vlonder en de funderingsconstructie worden nog voor de kerstdagen aangebracht. Na de jaarwisseling zullen de elementen van de kijkhut naar de locatie worden getransporteerd en ter plekke worden opgebouwd. Naar verwachting kan de kijkhut begin februari in gebruik worden genomen.

Het waterpeil op de Vogelplas Starrevaart is nu behoorlijk hoog. Dit was nodig omdat de opbouw van de kijkhut grotendeels vanaf het water moet gebeuren.

In december worden ook de staanders en drijfbalken vervangen. Deze beschermen het riet en de ringdijk tegen golfslag. De staanders zijn versleten en veel balken zijn inmiddels losgeslagen. De houtsoort van de nieuwe drijfbalken is tamme kastanje.


Voorbereiding vervanging drijfbalken, foto ? Adri de Groot

Tenslotte wordt ook dit jaar nog op diverse plekken rond de plas het hekwerk vervangen, en wordt duidelijker aangegeven welke delen van het gebied niet toegankelijk zijn.

Update januari 2009

Op 19 januari is de opbouw van de nieuwe kijkhut van start gegaan.


Opbouw nieuwe kijkhut gestart (19-1-2010, foto © Adri de Groot)


De kijkhut krijgt vorm, 22-1-2010 (Foto © Simon Post)


Panelen worden aangebracht, 4-2-2010 (Foto © Adri de Groot)


Kijkhut nadert voltooiing, 12-2-2010 (Foto @ Adri de Groot)

Update februari 2009

De nieuwe kijkhut is nog niet geheel voltooid, maar kan wel gebruikt worden. Het pad is opgeknapt, de afscherming aan het eind van het toegangspad is inmiddels aangebracht en het afsluitende hek is weg.


Binnenzijde nieuwe kijkhut, 13-2-2010

Opening nieuwe kijkhut op 22 april

De nieuwe kijkhut in de Vogelplas Starrevaart was al enige tijd in gebruik, tot volle tevredenheid van alle bezoekers aan het gebied. Op 22 april heeft nu ook de feestelijke offici?e opening plaatsgevonden. Voor veel betrokkenen binnen en buiten de provincie was het een mooie afsluiting van alle inspanningen. Floris de Boer heeft namens alle bezoekers een dankwoord gesproken. Hij haalde daarbij de bijzondere momenten aan die hij zelf in de oude kijkhut heeft beleefd en gaf een bloemlezing uit alle binnengekomen reacties op  de nieuwe kijkhut. In de hut hangt nu ook weer de  fraaie herkenningsplaat die de vogelsoorten toont die typerend zijn voor de Vogelplas Starrevaart.


De openingshandeling (Foto Boudewijn Schreiner)


Floris de Boer houdt een dankwoord namens alle bezoekers.