Home
English
Introductie
Nieuws
Logboek
Ringen
Avifauna
Excursie
Kalender
Rapporten
Tellen
Pers
Politiek
Beheer
Gastboek
Links


3-7-2004

Nat riet

Op 3-7-2004 is met vrijwilligers langs de Kniplaanzijde een opsluiting van takkenbossen aangebracht. Het idee is om bij het uitbaggeren van de ringsloot het vrijkomende slib op te spuiten tussen de rijen takkenbossen. Door op het aangebrachte slik rietwortels aan te brengen hopen we het ontstaan van nat riet te bevorderen.

De ontwikkeling van nat riet in de Vogelplas Starrevaart gaat slechts heel moeizaam. Langs de Kniplaan zou een vrij brede strook van nat riet moeten komen (zie de groene stroken op de kaart in het beheersplan). Het riet blijkt hier echter nauwelijks aan te slaan, en aan de oostzijde ontbreekt het riet geheel en al.  Door het ontbreken van nat riet ontbreken ook bijbehorende broedvogelsoorten zoals roerdomp, snor, grote karekiet, waterral en porseleinhoen. De Vogelplas Starrevaart is aangelegd als compensatie voor de ontzanding van de Meeslouwerpolder. De Vogelplas Starrevaart is door het ontbreken van deze broedvogelsoorten nog altijd geen volwaardige vervanging (zie ook de behandeling van de  vaste schaarse broedvogels in het broedvogelverslag).


Noordoostzijde van de Vogelplas. Met rode lijnen is de 
lokatie van de aangebrachte takkenbossen aangegeven.

De takkenbossen bestaan uit essenhout dat is vrijgekomen bij het onderhoud - ook door vrijwilligers - van het essenhakhout op landgoed de Horsten. Door aanbrengen van deze takkenbossen voorkomen we dat het opgespoten slib onmiddellijk richting de ringsloot of de plas wegvloeit. Verder breekt de rij takkenbossen de golfslag, die bij zuidwestenwind recht op de oever staat.

De opsluiting die nu is aangebracht is een proefstuk. Als dit een succesvolle methode blijkt te zijn, dan kunnen we dit op meer plekken toepassen.