Home
English
Introductie
Nieuws
Logboek
Ringen
Avifauna
Excursie
Kalender
Rapporten
Tellen
Pers
Politiek
Beheer
Gastboek
Links


23-3-2003

Mysterieuze ziekte treft Grauwe Gans


Grauwe gans, 22-3-2003

Op vrijdag 14-3-2003 werd een dode grauwe gans gevonden. De vogel zag er nog gaaf uit. Op zaterdag werden drie dode en 1 zieke grauwe gans gevonden. Op maandag was het aantal gestegen naar 10 dode en 4 zieke vogels. Opvallend was dat alleen grauwe ganzen waren getroffen. De beherende instantie, Groenservice Zuid-Holland, heeft contact gezocht met de AID. Op 18-3-2003 zijn drie vogels verzameld en naar een onderzoekslab gebracht. Aldaar is vastgesteld dat het geen vogelpest betrof. De drie vogels bleken adulte vrouwen in goede conditie. Naar mogelijke andere oorzaken, zoals een bacterie-infectie, botulisme of vergiftiging, wordt nog onderzoek gedaan. Bij een inspectie in het gebied op 22-3-2003 bleek dat er geen dode vogels meer bij waren gekomen.

6-4-2003

Na een piek van 10 dode en 4 zieke vogels op 17-3-2003 wordt nog steeds af en toe een zieke grauwe gans aangetroffen. Via de AID is onderzoek ingesteld. Inmiddels is bekend dat het geen vogelpest betreft, en ook geen botulisme of acute bacterie-infectie. Er wordt nog onderzocht op vergiftiging.

22-4-2003

Het onderzoek dat via het AID is ingesteld heeft geen uitsluitsel gegeven over de oorzaak van de ziekte. Vogelpest werd al snel uitgesloten, botulisme en een bacteriële infectie ook. Nu blijkt dat ook een test op vergiftiging negatief is.

Op 6 april zijn nog 1 zieke grauwe gans en 1 zieke wilde eend aangetroffen Op 9 april is vervolgens via een kano de plas afgezocht naar slachtoffers. Er werden vooral wilde eenden (8) en grauwe ganzen (7) geraapt, maar er waren geen verse slachtoffers bij.